נפגעי איבה

מהו חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה ?

חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה נחקק במטרה לעזור לנפגעי פעולות איבה, אשר נפגעו בארץ או בחו"ל, ולבני משפחותיהם לקבלת תגמולים והטבות.

בהתאם ל"חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה" אשר חוקק בשנת 1970, ניתן לקבל פיצוי בגין מוות ונזקי גוף (כולל פגיעות נפש ופגיעות רעש) ובהם תגמולים, הוצאות ריפוי, החלמה ושיקום מאת המוסד לביטוח לאומי.

פגיעת איבה, כמפורט בחוק לנפגעי פעולות איבה היא אחת מאלה:

  • פגיעה מפעולות איבה של כוחות צבאיים או צבאיים למחצה או בלתי סדירים של מדינה עוינת לישראל, מפעולות איבה של ארגון עוין לישראל או מפעולות איבה שבוצעו תוך סיוע לאחד מאלה, בשליחותם או מטעמם או על מנת לקדם מטרותיהם ובלבד שאם פעולות האיבה כאמור אירעו מחוץ לישראל או לאזור – מטרתן היתה פגיעה בישראל (לכולם ייקרא להלן – כוחות אויב);
  • פגיעה בשגגה מידי אדם עקב פעולת איבה של כוחות אויב, או פגיעה בשגגה בנסיבות שהיה בהן מקום לחשש סביר כי תבוצע פעולת איבה כאמור;
  • פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולת איבה של כוחות אויב, או פגיעה מנשק שהיה מיועד נגד פעולה כאמור אף אם לא הופעל, למעט פגיעה שנפגע בה אדם בגיל 18 ומעלה כשהוא מבצע פשע או עבירה אחרת שיש בה זדון או רשלנות פושעת;
  • פגיעה ממעשה אלימות, שמטרתו העיקרית פגיעה באדם בשל השתייכות למוצא לאומי–אתני, ובלבד שהוא נובע מהסכסוך הישראלי–ערבי;
  • פגיעה ממעשה אלימות, שמטרתו העיקרית פגיעה באדם בשל השתייכות למוצא לאומי–אתני, אשר נעשה בידי ארגון טרור שהוכרז לפי סימן א׳ לפרק ב׳ בחוק המאבק בטרור, התשע״ו–2016, למעט ארגון שהוא כוחות אויב, או שהוא נעשה בשליחותו או מטעמו של ארגון כאמור;

מי זכאי לפיצוי עפ"י החוק?

הזכאות מוקנית לאזרח, תושב ישראל או מי שנכנס אליה כחוק, ונפגע בפעולת איבה, בארץ או מחוצה לה.

כיצד להגיש התביעה?

תביעה לתגמול בעת טיפול רפואי (תט"ר) יש להגיש על גבי "טופס הודעה על פגיעה בפעולת איבה ותביעת תגמול לטיפול רפואי".

יש לצרף לתביעה המחאה מבוטלת, או אישור מהבנק של התובע בו מופיעים מספר חשבון הבנק ופרטי הסניף שבו מתנהל החשבון.

יש להגיש את התביעה בתוך שנה מיום הפגיעה.

הגשת תביעה שלא במועד עלולה לפגוע בזכויותיכם לתגמולים. בעניין זה חשוב לדעת כי עפ"י הפרקטיקה הנהוגה, המוסד לביטוח לאומי בודק האם שמו של התובע מופיע ברשימות אשר הועברו אליו מאת בתי החולים וממגן דוד אדום; ומי ששמו אינו מופיע ברשימות אלו יתקשה להוכיח את הפגיעה. בפועל, רבים מנפגעי ההלם אינם מפונים לחדרי המיון ובהיותם בהלם ומבולבלים הם לא פונים בעצמם, ולכן חשוב לדעת שאין לדחות את הפנייה לטיפול רפואי במוסד רפואי. אותם נפגעים שאינם נמצאים ברשימות הנ"ל, יאלצו במרבית המקרים להגיש תלונה במשטרה עם הצהרה על עצם הפגיעה.

הליך האישור ע"י המוסד לביטוח לאומי אורך מספר חודשים כאשר בכל התקופה, עד לקבלת האישור, הנפגע אינו זכאי לקבל תשלום כלשהו. אף שבפועל המוסד לביטוח לאומי לעתים מקדים תשלומים בשלב זה לנפגעים פיזית, להבדיל מנפגעי הלם, חרדה ורעש. למרבה הצער בעיקר נפגעי הלם, חרדה ורעש עשויים למצוא את עצמם במשך תקופה ארוכה ללא הכנסה.

מה קורה לאחר תקופת ההחלמה הראשונה ?

מי שהוכר כנפגע פעולת איבה רשאי להיבדק ע"י וועדה רפואית אשר תקבע את דרגת נכותו.

  • במידה ונכותו הצמיתה של הנפגע תקבע בשיעור של עד 10%, לא יהא זכאי למענק או לתגמול חודשי.
  • במידה ונכותו של הנפגע תקבע בשיעור של בין 10% ועד 19% הוא יהא זכאי למענק חד פעמי.
  • במידה והנכות תעמוד על שיעור של למעלה מ-20% יהיה זכאי הנפגע לתגמולים חודשיים.

 

מה גובה התגמולים להם זכאים הנפגעים ?

לגבי תגמול במהלך טיפול רפואי:

  • בתקופה שבה אדם נמצא בטיפול רפואי ואינו עובד עפ"י הוראת הרופאים המעוגנת באישור מחלה אשר אושר ע"י רופא המוסד, אותו אדם יהיה זכאי לקבל תגמול חודשי בתקופת אי הכושר.
  • לגבי נפגע שאינו עובד (עקרת בית וכד') – נקבע בתקנות תגמול מינימום.
  • לגבי נפגע אשר עבד לפני הפגיעה – ישולם תגמול בהתאם לשכר שדווח למוסד לביטוח לאומי במהלך שלושת החודשים שקדמו לפגיעה, אך בכל מקרה לא יפחת מתגמול המינימום. יש לציין כי אף נערים בני 18-16 יהיו זכאים לגמלה בשיעור מחצית מהגמלה המינימלית.

 

לגבי התגמול העיקרי שמשולם לאחר שהנפגע נבדק ע"י ועדה רפואית ונקבעה נכותו – התגמול המשולם לנפגע איבה יהא שווה לתגמול המשולם לפי "חוק הנכים (תגמולים ושיקום)" לאנשי הצבא וכוחות הביטחון ("נכה צה"ל") או לגבי הנספים לפי חוק מערכות החיילים שנספו במערכה.

התגמולים אינם מחושבים בהתאם לשכר העבודה של הנפגע, אלא סכום קבוע – העני והעשיר משתווים.

אלו הטבות נוספות ניתן לקבל מהמוסד לביטוח לאומי?

אדם אשר "הרשות המאשרת" הכירה בו כנפגע פעולות איבה, יהא זכאי להטבות נוספות. במקרים מיוחדים ניתן יהיה לקבל מענקים והלוואות דיור, סיוע ברכישת רכב ובהחזקה חודשית, שיקום מקצועי, סיוע בשירותים אישיים, ישנן גם הטבות מיוחדות למי שיעמוד בקריטריונים של "נכה נצרך" או "מחוסר פרנסה", וכן הטבות אצל גורמים שונים כמו אגרת טלוויזיה, ארנונה, לימודים גבוהים וכו'.

מה דינו של מי שנפגע עקב פעולת איבה או מלחמה, וזו ארעה במסגרת עבודתו ?

אדם אשר נפגע בפעולת איבה שארעה במהלך העבודה, בדרך לעבודה או ממנה, נחשב למעשה גם לנפגע בעבודה ובידו הזכות לבחור את המסלול העדיף עליו: או כנפגע פעולות איבה על פי חוק נפגעי פעולות איבה, או כנפגע עבודה על פי חוק הביטוח הלאומי. חשוב לדעת כי הנפגע צריך לבחור את המסלול העדיף לו. לא ניתן לקבל תגמול כפול. השיקול יעשה בהתאם לסוג הפגיעה וחומרתה ונתוניו האישיים של הנפגע כמו גיל, שכר וכו'.

מה לגבי מי שנפטר עקב פעולת איבה?

החוק מעניק תגמול חודשי לאלמנות ולהורים שכולים שהם שאיריו של אדם שנפטר עקב פעולת איבה.

האם אדם שנפטר יהיה זכאי להוצאות קבורה ?

המוסד לביטוח לאומי משלם עבור הוצאות אבל וקבורה.

מהו המועד להגשת התביעות ?

המועד להגשת תביעה לתגמולים לתלויים הינו עד 12 חודשים ממועד הפטירה. המועד להגשת תביעה לתגמול במהלך טיפול רפואי הינו עד 12 חודשים מתום קבלת תגמול טיפול רפואי.

המידע הנ"ל הינו כללי בלבד ואינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לו או המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. בהגשת תביעה ו/או לצורך ייצוג בוועדה רצוי לפנות אל עו"ד מנוסה. להערכת סיכויי תביעתך הנך מוזמן לפנות לפגישת יעוץ ראשונה במשרדנו אשר איננה כרוכה בתשלום.

השאירו פרטים
לבדיקת זכאותכם

שתפו אותנו ברשתות

תחומי עיסוק נוספים

נכות כללית
אובדן כושר עבודה ומחלות קשות
גמלת ילד נכה
גמלת ניידות
שירותים מיוחדים
ועדות רפואיות
פטור מס הכנסה
תג חניה לנכה
נפגעי תאונת דרכים
נפגעי איבה
גמלת תלויים נפגעי עבודה
רשלנות רפואית
תאונות אישיות תלמידים
נפגעי משרד הביטחון
יצירת קשר
דילוג לתוכן