תאונת דרכים – הגדרה
על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה 1975 (להלן: "חוק הפיצויים") אדם אשר נפגע בתאונת דרכים (הן פגיעה פיזית ו/או פגיעה נפשית) זכאי לפיצוי בגין הנזקים וההפסדים אשר נגרמו לו. הנפגע יכול להיות הנהג עצמו, נוסע ברכב או הולך רגל. על פי החוק במדינת ישראל מדובר באחריות מוחלטת ועל כן אין זה משנה באשמת מי נגרמה תאונת הדרכים, כלומר גם אם האדם אשר באשמתו נגרמה התאונה, נפגע בעצמו, הוא יהיה זכאי לקבלת פיצויים בעקבות תאונת הדרכים.
כאשר נגרם נזק גוף כתוצאה מהשימוש ברכב לצורכי נסיעה האירוע מוגדר כתאונת דרכים והפיצוי משולם אך ורק ע"י ביטוח החובה של הרכב .
נהג ברכב אשר נפגע יתבע את חברת הביטוח שביטחה את הרכב בו הוא נהג. כנ"ל לגבי נוסע ברכב. הולך רגל יתבע את חברת הביטוח של הרכב שפגע בו.
הגדרת "תאונת דרכים" עפ"י חוק הפיצויים היא: "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".
מקרים כגון נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, דחיפת או גרירת רכב וכן טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב שנעשו בידי המשתמש ברכב, ייחשבו כתאונת דרכים.
חשוב לציין כי במקרה וקיימים ביטוחים נוספים (ביטוח חיים, ביטוח אובדן כושר עבודה וכו') ניתן לקבל אף מהם תגמולים וזאת בנוסף לפיצוי אשר לו אתם זכאים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים.
כאשר תאונת הדרכים מתרחשת בדרך או במהלך או בחזרה מהעבודה, דאז יש להגיש בנוסף תביעה למוסד לביטוח לאומי לקבלת פיצוי. לנושא זה ראה תאונת עבודה.
תאונת דרכים – מהם זכויותיי ?
דעו כי קבלת טיפול רפואי לאחר תאונת דרכים, מלבד חיוניות העזרה הרפואית לה זקוק הנפגע, היא חיונית גם ברמה המשפטית. לקבלת טיפול רפואי בסמיכות לתאונה יש השפעה ישירה על אופן ניהול התיק מול חברת הביטוח. נוצר קשר ישיר בין התאונה והנזקים הגופניים ו/או הנפשיים שניזוק הנפגע לבין הטיפול הרפואי.
בעת הטיפול הרפואי הראשוני ובכלל יש להקפיד כי יירשם על ידי הרופא המטפל בתיק הרפואי כי הפגיעה ארעה בתאונת דרכים.
במידה ומדובר בתאונת דרכים יש לפנות למשטרה באזור התאונה ולדווח על התאונה. חשוב לציין כי עצם הגעת שוטר למקום התאונה אינה מספקת ויש להקפיד על הגשת תלונה במשטרה.
עורך דין אמיר לוי וצוות משרדו מטפל במאות תיקי תאונת דרכים ובמשרדו עורכי דין בעלי ניסיון של שנים רבות בתביעות כנגד חברות הביטוח.